2 veje til mere velvære (og mindre stress) [Del 1]

Lyt til denne episode som podcast

Download episoden som mp3. | Følg vores podcast-kanal

Hent ugens arbejdsark her.


Resumé

Der er to meget effektive måder at udvikle sig spirituelt og opnå mere velvære og langt mindre indre stress.

Den første af de to (og ugens video) er en meditationspraksis.

Dels er det naturligvis vigtigt at sætte tid af dagligt til en længere session – 10 minutter eller mere.

Men, dels er det også meget givtigt at have en praksis der løber over hele dagen.

Fx kan man benytte ventetid ved bussen eller tage sig et minut eller to under et skifte til en ny arbejdsopgave, og lige vende opmærksomheden indad.

Meditation handler om at finde ind til en følelse af ”Jeg er” – helt enkelt værende.

I starten er det måske muligt at få den fornemmelse af sig selv i 2-3 sekunder, inden tankerne tager over.

Men det helt fint, fordi når du så opdager tankerne og vender fokus tilbage på dig selv, så fylder du lidt flere dråber i spanden der indeholder dine øjeblikke af væren.

Lige pludselig, når dråberne har lagt et lille lag i bunden af spanden, så er du i stand til at få længere øjeblikke af indre ro og væren.

For flere gode råd til din meditationspraksis, se ugens arbejdsark.


Tilbud hos ID Academy

Få adgang til vores gratis online kurser: Essential meditation, Stress eller tilfreds, ID Coach Mini Masterclass m.m., når du tilmelder dig vores nyhedsbrev: https://online.idacademy.dk/tilmeld-nyhedsbrevet

Deltag på nogle af vores mange events. Vi har bl.a. ”Hvad drømmer du om” (drømmetydning), ”Kom ud af form” (Bryd med dit ego), meditationsaftener, parforholds-workshops m.m: https://idacademy.dk/events/


ID Academy’s uddannelser: Terapi, Coaching og Spirituel udvikling

  1. Tag en 4-årig efteruddannelse som Psykoterapeut. Hos ID Academy underviser vi i den unikke ID-metode der sikrer at du får alle kompetencerne til at støtte og udvikle andre mennesker, i egen praksis eller i forlængelse af dit job: https://psykoterapeutuddannelse.idacademy.dk

  2. Deltag på vores 2 årige ID Life Coach uddannelse og bliv i stand til at coache andre mennesker til deres ønskede destinationer her i livet. ID Coach er nok Danmarks mest dybdegående coach-uddannelse og kan bruges som forlængelse af nuværende job eller i egen praksis: https://coachuddannelse.idacademy.dk/

… Skal du se uddannelserne an og møde vores undervisere? Tilmeld dig et af vores mange årlige infomøder: https://online.idacademy.dk/lp-tilmeld-infoaften

Er du mere til spirituel udvikling? Så overvej ID Academys stifter, Ole Vadum Dahls helt eget mentorforløb (tidligere ELP-forløb). Henover 5 moduler a 4 dage lærer du at vågne op til den du virkelig er, vokse op så du holder fødderne på jorden, rydde op så fortiden ikke har fat i dig, åbne op ind til dit hjerte – så du til sidst kan lyse op for andre og i verden: https://vadumdahl.dk/elp/

 

Citater fra episoden

 Når vi finder ind til det der velmenende sted, som findes i os alle, så oplever vi at kærlighed....jpgAt starte en meditationspraksis kan være ligesom sin første gang på løbebåndet.jpgFå sekunders oplevelse af væren ad gangen.jpg

 

Transskription

Man kan gøre det på flere forskellige måder, altså man kan gøre det ved at have det jeg kalder for en åndelig fitnesspraksis, det vil sige at man mediterer for eksempel. At man, så må sige, øver sig i at bruge en hver lejlighed i løbet af sin dag, til lige at falde i staver. Og ikke bare falde i staver og sidde og glo ud ad vinduet.

Det er et godt udgangspunkt, det er et rigtig godt udgangspunkt, fordi så slipper bevidstheden af og man får kigget ud i det fjerne, tit så bredere man også naturligt bevidstheden ud og man slapper bare af og man er bare, ik? Så hvis man gør det på en bevidst måde, hvor man også, man mærker selve den her helt enkle følelse af at jeg er, eller bare at være. Bare et sekund.

Det er lidt ligesom at du er på løbebåndet, og du er lige startet og du løber, så tænker du garanteret: Aj, det her får man det altså ikke bedre af.

Sådan kan man også godt have det med meditation, med den her praksis i starten, fordi, det føles ikke af ret meget. Jeg opnår måske lige et sekund eller tre sekunder og så kører sindet rundt igen. Men det er nok, man har faktisk råd til at tænke et minuts tid mere, og så tager man lige et øjeblik mere, hvor man lige mærker ind og mærker selve den helt enkle følelse af, at ”Jeg er”. Fuldstændig enkel.

Jo mere man kan slappe af, jo mere man kan falde i staver, jo mere man sådan kan brede bevidstheden ud. Jeg håber det gav mening de der par eksempler jeg gav med at gøre bevidstheden bred. Kan I mærke at det faktisk er nemmere ikke sådan at falde i med tankerne, når man bredere sig ud. Det bliver mere afspændt på en måde.

Og så en ting, som også er ekstrem vigtig eller effektiv kan man sige i forhold til at komme ind i den der enkle følelse af at være. Det er at gå igennem hjertet. Forstået på den måde, at når vi kontakter det her naturligt velmenende sted inde i os, nogle vil kalde det hjertet eller kærligheden. Hvis vi bruger ord som kærlighed og hjerte, så får vi hurtigt sådan nogle lidt sentimentale associationer. Derfor, jeg kan godt lide det der udtryk, det velmenende sted. Det kan vi alle sammen forstå, det er et naturligt velmenende sted i os. Det er ikke sentimentalt, det er bare enkelt.

Kunne nogle af jer mærke, at når vi læner os ind i det der meget velmenende sted, så kommer vi tættere på dem vi er. Vi kommer tættere på følelsen af bare at være, ik?

Fordi, kærligheden i den usentimentale forstand, velmenende-heden den kærlige naturlige venlighed, er hvem vi er. Kærlighed er ikke noget vi hverken giver eller får, kærlighed er vores natur. Altså hvis vi mærker dybt ind i grundsubstancen af den der følelse af "jeg er", så opdager vi måske til vores store overraskelse, at det er en følelse af kærlighed.

Den har jeg prøvet i 50 år at få ud af min kæreste, og så er den lige der (smiler)

Nu har jeg noget at dele med min kæreste i stedet for noget at forvente udefra.

Så for at svare dig kort. Falde i staver. Brede bevidstheden ud. Mærke det allermest velmenende sted inde i dig. Og lad det bare være en måde at give slip og læne dig (til et publikum) forstår du det, når jeg siger at læne sig ind i den her helt enkle følelse af bare at være. Hvis vi praktiserer det her i løbet af dagen, man står alligevel bare og venter på bussen, så hvorfor ikke lige falde ind? Man sidder i kø på motorvejen, hvorfor ikke lige falde ind?

Faktisk så har jeg hørt, at man behøver ikke at sidde i kø man kan også stå i ko. Prøv at lægge mærke til at køer, de kan det der. En ko står godt plantet på fire og øjnene vender ud til hver sin side, den laver sådan en (giver tegn på koens øjne står i hver side). Og faktisk, så bruger køerne sådan et zen-udtryk, i ved zenbuddhismen, når man virkelig har fanget det og nået helt ind i sin essens og blevet såkaldt oplyst, så spørger zen-mesteren, hvem er du? Og så siger man muuuuuuh. Det er det korrekte svar. Det kan køerne allerede. De udvider bevidstheden, de er groundet og godt plantet og så siger de muuuuuuh.

Så det er en måde at komme mere ind i sin essens på, og det er ligesom buddhisterne siger, ikke at jeg er buddhist, jeg er mere sådan vestlig i min spiritualitet, men man kan lære rigtig meget af buddhismen.

Buddhisterne siger, at det at have de der øjeblikke af fordybelse ind i sin essens, ind i væren, det er lidt ligesom at man samler dråber i en spand. I starten ser det ikke ud af meget, men efterhånden som man gør det, det er ligesom at man får samlet dråberne sammen. Man får de der øjeblikke af væren, efterhånden bliver det til lidt vand i bunden af spanden. Det vil sige, at man kan være der lidt mere og efterhånden så bliver man mere stabil i at kunne være der længere tid i gennem. At blive hjemme og leve mere udefra.

Og så vil man opleve på tidspunkter, at man får såkaldte satorier, for at bruge et buddhistisk udtryk når vi nu alligevel er i den boldgade, det vil sige at vi får nogle gennembrud. Det er lidt ligesom vi får nogle glimt ind i nye dybder af væren, som er mere og mere vågne. Som er mere og mere empatiske eller kærlige.

Og på tidspunkter igen, hvis vi har en god praksis, hvor vi sørger for ligesom at få os lænet ind. Så efterhånden, så får vi, hvad man kunne kalde for en initiationsoplevelse. Det vil sige, at der kommer nogle gennembrud, hvor vi ligesom vågner mere permanent op.

Og i stedet for at være nogle tilstande, som vi sådan ved et tilfælde oplever en gang imellem, eller kun oplever når vi mediterer eller er på retreat eller på et eller andet spirituelt kursus. Så pludselig bliver det en del af vores hverdag, fordi vi rykker ligesom til et nyt mere permanent niveau af vågenhed. Og som jeg oplever det, så er det uendeligt. Altså man kan blive ved og ved og ved og ved med at vågne op til sin essens.