Hvilke leder(uni)former har du på?

Hvilke lederuniformer har du på - Simplero Cover - 2

Som menneske spiller vi forskellige roller hver dag i vores liv. Hver rolle vi spiller (hver maske vi tager på) har sine helt egne udtryksformer. Hver eneste form giver os fx en bestemt energi, ansigtsudtryk og ageren. Ifører du dig de bedste (uni)former på arbejdet, over for dig selv, dine chefer, kolleger og medarbejdere?

Det er ikke sikkert at du har tænkt over det med former før, men hvad hvis jeg spørger: Er du på helt den samme måde, når du er sammen med dine venner og når du er på arbejde? Eller hvad med når du er til ledermøde og har medarbejdersamtaler?

Hver eneste dag har vi forskellige roller og vores roller har alle en lang række former der mere eller mindre ubevidst styrer vores tanker og følelser og dermed vores adfærd.

Som leder på din arbejdsplads kan du fx tage følgende former,

  • Lederen der motiverer sine medarbejdere når tiden er knap.
  • Lederen der presser sine medarbejdere ud over deres psykiske grænse.
  • Lederen der altid har en åben dør til sit kontor.
  • Lederen der sætter sine medarbejdere på plads over for de andre.
  • Lederen der går op i medarbejdernes familieliv og sundhed.
  • Lederen der tænker på egne ambitioner over medarbejdernes trivsel

Vi indeholder både ønskede og uønskede former af os selv. Du kender måske til at være glad og smilende 9 ud af 10 dage – men en gang imellem hænder det, at søvnen er dårlig eller en familiesituation suger al din energi ud af dig. Din mangel på overskud vil så, måske, lade sig skinne igennem med de mindre konstruktive sider.

Det gode ved at være bevidst om sine mange former er, at du kan begynde at opdage dem i hverdagen, når de dukker frem. Dermed kan du beslutte ”nu-og-her” om du vil bruge den form der presser sig på eller om du vil skifte den ud med en anden.

Studerende på vores ID Coach og ID Psykoterapeut-uddannelser bliver hurtigt på begge studier introduceret til det vi kalder ”formarbejde”. Her finder vi former hos os selv som vi lærer at kende. Når vi lærer formerne at kende, især dem vi ikke bryder os om, i os selv, så forstår vi bedre hvorfor vi har dem, hvornår og hvorfor de er kommet til verden samt hvilken gave de hver især bringer med sig, til os i livet.

Øvelse: Lær at mærke forskellige former
Som vi skrev i indledningen, så har hver form sit eget udtryk som fx viser sig på din kropsholdning, din stemme, dine følelser, dit ansigtsudtryk og din selvfølelse. Klik her og oplev på egen krop, med en simpel øvelse, hvordan din egen form kan skifte fra et øjeblik til det næste.

Når vi er opmærksomme på vores mange former kan vi bl.a.,

  • Lære vores former at kende og opdage dem når de kigger frem i os.
  • Bruge deres styrker, når vi har brug for dem.
  • Undgå at formerne og deres følelser løber afsted med os, som var vi passagerer i vores eget liv.
  • Integrere dem sundt i os selv, så de bidrager med positiv energi og velvære.

Start dit eget personlige formarbejde med nedenstående øvelser og læs mere om vores uddannelse til ID Coach, hvor formarbejde er en integreret del af uddannelsen og hvor du får et helt nyt sæt af lederkompetencer.